Pe plan internaţional, preţul gazului a atins recent un record minim al ultimilor şase ani, fiind cotat la New York în jurul valorii de 3,30 dolari/milion BTU. La o primă vedere, cauza este reprezantată de faptul că investitorii se tem de o reducere a cererii în acest an. Doar în acest an, scăderea a fost de 41%, ca să nu mai punem la socoteală că la finele lunii iunie 2008, preţul era în jurul a 13,50 dolari. Săptămâna trecută a scăzut cu 12%.Unde se reflectă această scăd
Pe plan internaţional, preţul gazului a atins recent un record minim al ultimilor şase ani, fiind cotat la New York în jurul valorii de 3,30 dolari/milion BTU. La o primă vedere, cauza este reprezantată de faptul că investitorii se tem de o reducere a cererii în acest an. Doar în acest an, scăderea a fost de 41%, ca să nu mai punem la socoteală că la finele lunii iunie 2008, preţul era în jurul a 13,50 dolari. Săptămâna trecută a scăzut cu 12%.
Unde se reflectă această scădere? Ar trebui să se vadă în preţul gazului de pe factura noastră. Altfel, această ştire rămâne o informaţie pur tehnică, referitoare la o bursă de undeva de departe, care nu are nicio implicaţie în costurile de zi cu zi. Totuşi, în România anului 2008 au fost operate două modificări ale preţului la gaze, de 8,5% la 1 februarie şi de 12,5% la 1 iulie. Ba chiar preţul gazelor de import a crescut în al doilea semestru al anului trecut cu 15%, de la 480 la 540 dolari/1.000 mc.
Pentru acest an însă, prima modificare a preţului la gaze va fi o reducere de 3%, aplicabilă de la 1 mai 2009. Reducerea a fost amânată o dată cu o lună deoarece trebuia aplicată de la 1 aprilie, iar ANRE a sugerat ca ea să se aplice în toamnă, pentru a putea permite plata unor datorii de anul trecut către distribuitori şi transportatori.
În timp ce la noi nici nu se operează o amărâtă de reducere de trei proc