In aceeasi zi in care a fost reluat dialogul in cadrul Consiliului NATO-Rusia, doi diplomati de la misiunea Rusiei pe langa Alianta au fost expulzati ca urmare a scandalului provocat de deconspirarea spionului eston Herman Simm. Informatia data de "Financial Times" a fost confirmata de un comunicat al Ministerului rus de Externe, in care actiunea NATO este calificata drept "o provocare grosolana" bazata pe "pretexte fanteziste".
"Financial Times" a scris ca unul dintre diplomatii rusi declarati indezirabili ar fi fiul ambasadorului Rusiei la UE, Vladimir Cijov. Tot potrivit cotidianului britanic, cei doi erau agenti sub acoperire ai serviciilor de informatii ruse. Ei nu erau direct implicati in cazul Simm, dar acesta a provocat daune atat de mari securitatii Aliantei incat era necesara o riposta dura, au declarat surse ale NATO, citate de Reuters.
Ca un nou semnal ca reluarea dialogului NATO-Rusia nu este decat o formalitate, la Moscova au fost semnate ieri doua acorduri, valabile cinci ani, prin care Rusia preia controlul asupra frontierelor regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, sub pretextul apararii acestora. "In interesul securitatii sale si a Federatiei Ruse, inainte de a-si forma propriii graniceri, Osetia de Sud va incredinta Rusiei protejarea frontierelor sale", se arata intr-unul dintre acordurile semnate la Kremlin in prezenta presedintelui rus, Dmitri Medvedev. Consiliul de Securitate al Georgiei a denuntat cele doua acorduri, acuzand Rusia ca vrea sa anexeze teritorii georgiene.
Semnarea acordurilor a avut loc pe fondul tensiunilor provocate de organizarea de catre NATO a unor exercitii militare in Georgia, in perioada 6 mai-1 iunie, criticate vehement de Rusia, care sustine ca acest gest al Aliantei va "destabiliza" regiunea. Dupa Letonia, Estonia, Serbia si Kazahstan, si Republica Moldova a anuntat ieri, p