Ţara iberică înregistrează jumătate din cazurile de îmbolnăvire din Europa, multe în zonele în care trăiesc români. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă la gradul 5 din 6, ceea ce înseamnă că suntem în pragul unei pandemii care i-ar putea afecta şi pe românii din Spania şi Italia. CITEŞTE AICI CARE SUNT SIMPTOMELE GRIPEI PORCINE Citiţi şi:
OMS: Începând de azi, gripa porcină se va numi gripa A
Gripa porcină atacă Europa
Gripa porcină: epidemia se răspândeşte cu repeziciune
Spania: Numărul de suspecţi de gripă porcină este în continuă creştere
În regiunile în care au fost detectate cele mai multe posibile cazuri de gripă porcină locuiesc aproximativ 500.000 de români. Ministerul Sănătăţii din Spania, ţara cu cele mai multe posibile cazuri de gripă porcină din Europa, este pregătit pentru starea de alertă maximă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat miercuri alertă de gradul 5 din 6. Există deja 13 bolnavi confirmaţi pe teritoriul spaniol. Unul dintre ei nu a fost în Mexic, ci a fost contagiat în Spania, probabil de la prietena sa, infectată în urma unei călătorii în Mexic.
În prezent, alte 84 de persoane se află sub supraveghere medicală. Comunităţile cele mai afectate sunt Andalucia, cu 24 de suspecţi, Comunitatea Valencia, cu 23, Madrid, cu 16 şi Catalunya, cu 11 cazuri. În regiunile amintite locuiesc aproximativ 500.000 de români, acestea fiind cele mai mari comunităţi româneşti din Spania.
Asociaţiile de români au demarat campanii de informare pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă porcină în rândul compatrioţilor.
“În oraşele contaminate trăiesc zeci şi zeci de mii de români. Facem campanii de informare în limba română. Este important să se înţelegă corect care sunt riscurile la care se expun şi cum pot evita contaminar