Capacitatea României de a-şi protejea populaţia prin imunizare se limitează la cel mult trei milioane de doze de vaccin antigripal, care poate fi produs în cel mult şase luni. Sursa: AFP PhotoSursa: Reuters
1 /.
Anunţul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii potrivit căruia se intră în faza 5 de alertă de pandemie, din 6 posibile, a determinat autorităţile române să ia mai multe măsuri de acţiune în situaţia a pariţiei unor cazuri suspecte de infecţie cu virusul mutant. O parte din rezereva de medicamente antivirale a fost trimisă către cele nouă spitale de boli infecţioase din ţară.
Vaccinul salavator în caz de pandemie (epidemie extinsă la nivel mondial), spun oficialii europeni, va fi gata în circa 100 de zile. În ceea ce priveşte România, ţara noastră poate produce 1-3 milioane de doze în următoarele şase luni, dar sunt şanse mici să cumpărăm din străinătate.
Alte priorităţi de vaccinare
„În patru-şase luni va fi gata vaccinul contra virusului gripei porcine, dacă totul merge bine şi OMS-ul obţine rapid tulpina. Ieri, directorul general OMS le-a cerut marilor producători să-şi evalueze capacităţile ca să poate fi pregătiţi când primesc tulpina virusului”, ne-a declarat reprezentanul OMS în România, Victor Olsawsky.
În ţara noastră, vaccinul se poate produce într-un singur loc: la Institutul Catacuzino din Bucureşti. Aici se pot face între 1 şi 3 milioane de doze, în funcţie de tulpina virusului. „E greu de spus dacă alte ţări vor dori să vândă României vaccin, la nevoie”, a afirmat reprezentanul OMS.
Oficialii din MS se declară însă optimişti şi spun că vor putea avea acces şi la stocuri de vaccinuri din afară, dacă va fi cazul. De exemplu, unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, GalxoSmithKleine, poate livra anual peste un miliard de doze, dacă