Statul trebuie sa joace un rol activ in relansarea economiei, sustine Silviu Savin de la Flavus Investitii, desi deciziile in acest sens sunt foarte dificil de adoptat, dat fiind restrictiile existente.
"De exemplu reducerea dobanzii de politica monetara poate fi o masura foarte buna in teorie, dar care in practica poate produce efecte secundare ca sporirea presiunii asupra cursului valutar", apreciaza el.
Reducerea dobanzii la lei, tinand cont de aceste efecte secundare, este o masura extrem de benefica in sensul sprijinirii consumului, pentru ca actuala criza este una de consum, sustine Savin.
In schimb, remarca el, statul nu a facut nimic pana acum pentru a incuraja aceasta revenire. Ba mai mult, au fost adoptate decizii care pot incetini procesul de revenire.
Guvernul ar trebui sa simplifice procedura de rambursare a TVA, care in acest moment dureaza si pana la sase luni, sutin expertii ZF.
In plus, Silvian Savin crede ca statul ar trebui sa garanteze un procent din creditele contractate de companii si sa intervina pentru a sustine asigurarile platilor catre furnizori. Asigurarea platilor catre furnizori este o masura esentiala, sustine el, in conditiile in care in randul companiilor "a crescut foarte mult teama ca nu isi vor primi banii pe marfa".
"Statul ar putea garanta un procent din creditele ipotecare, diminuand astfel riscurile bancilor si crescand numarul celor care pot accesa imprumuturi", crede Savin. Masura are, de asemenea, capacitatea de a sustine piata imobiliara - unul dintre sectoarele cel mai puternic afectate de actualele turbulente economice.
Declinul constructiilor afecteaza afaceri conexe
Catalin Ungureanu, fondatorul companiei Inox Style, care produce decoratiuni din inox, cu afaceri de 300.000 de euro, a declarat ca activitatea s-a redus incepand cu acest an, dat fiind faptul ca sunt