Bucătarii le pregătesc meniuri vegetariene, iar negustorii de produse naturiste şi-au etalat marfa Yoghinii revin, ca în fiecare primăvară, în staţiunea de pe Valea Cernei, pentru obişnuita tabără spirituală. Simpozionul Internaţional de Yoga reuneşte, în acest an, aproape 5.000 de membrii ai Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) din întreaga ţară, precum şi de peste hotare. Până pe 10 mai, hotelurile sunt pline ochi. Mai multe unităţi de cazare din staţiune nu mai au încă de pe-acum niciun loc.
„Nu le-am putut oferi decât 400 de locuri, pentru că avem foarte mulţi turişti. Nu i-am putut uita pe yoghini, am avut o grijă deosebită pentru ei, întrucât vin la noi de 15 ani. Li se asigură masa şi liniştea adecvată şi o bună colaborare cu angajaţii noştri“, spune Radomir Stoicovici, managerul unui complex hotelier.
Ca să fie gazde bune, pentru că ştiu că-i rost de profituri grase, hotelierii sunt în mare febră. Bucătarii şi-au intrat în rol şi pregătesc tot felul de meniuri vegetariene. Bucătarul şef al Hotelului Dacia, Ilie Rădoi, ne dezvăluie că, pentru yoghini, meniul este alcătuit din supe de legume şi ciorbe cu smântână á la grec, orez cu lapte, salată orientală, mâncare de spanac cu ouă ochiuri, şniţele din soia, salate de crudităţi şi fructe.
„Îi aşteptăm cu drag. Le-am pregătit supă de legume, de varză, de ciuperci, fel şi fel de salate. Fiind vegetarieni, le-am pregătit şi un meniu special, ce constă în chifteluţe din soia cu piure“, ne spune Ilie Rădoi, bucătarul-şef al Hotelului Dacia.
Localnicii s-au pregătit să-şi întâmpine oaspeţii
Venirea yoghinilor îi bucură pe bucătari pentru că, spun ei, mâncarea pe care le-o prepară se face mult mai repede decât cea a celorlalţi turişti. „Pentru grupurile de yoga preparăm mâncarea în vase separate, veselă nouă. Nu ne e greu deloc. @N_