1. Liderii PDL, PNL si PSD, precum si presedintele Traian Basescu, au fost plini de curtoazie fata de UDMR, in ciuda discursului nationalist rostit la congresul tinut la Cluj. De ce?
- Nimeni nu-si poate permite sa ignore un partid care obtine intre 5-7% din locurile din Parlament si care poate oricand deveni un partener de guvernare - cum era sa si devina in decembrie 2008. Aceasta este logica politica implacabila, pe care politicienii o imbraca apoi intr-un discurs cu pretentii de principialitate.
Dincolo de aceste considerente generale, fiecare partid prezent la congresul UDMR a avut si o motivatie specifica: PSD dorea probabil sa repare relatiile sifonate intrucatva de respingerea UDMR ca partener de guvernare in momentul crearii Coalitiei pentru Romania. Nu intamplator l-a trimis la Cluj pe Viorel Hrebenciuc, marele arhitect al unirii cu UDMR, in cuget si simtiri, adica in afaceri si politica, si nu intamplator domnul Hrebenciuc a fost intampinat de bunul sau prieten, Attila Verestoy. Imaginile care-i infatisau pe cei doi inainte de deschiderea congresului ne sugereaza reactivarea coalitiei celor 322 in perspectiva prezidentialelor. Ne putem inchipui cu usurinta ca, in discutiile lor de taina, domnul Hrebenciuc si liderii UDMR au vorbit de o noua coalitie de guvernare, dupa ce Traian Basescu va fi fost inlaturat - o coalitie care ii va readuce in fruntea bucatelor pe vechii prieteni despartiti doar vremelnic: PSD, PNL, UDMR. Acelasi rationament se aplica si prezentei liberalilor la Cluj, o prezenta fireasca de altfel, in virtutea stranselor relatii de interes consolidate in perioada celor doua guverne Tariceanu. Discursul nationalist al UDMR ba nici Constitutia nu au tulburat niciodata vechile prietenii ale celor trei partide, mai ales ca toti stiu ca nici macar acest discurs nu este serios, ci doar un instrument politic pentru mobilizarea elect