Poate mai mult decât panica, măsurile de siguranţă au golit marile oraşe mexicane, povestesc românii de acolo. Mexicul a devenit, în urma gripei porcine, o ţară intrată în „vacanţă forţată”. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Autorităţile au închis şcolile, barurile, restaurantele şi orice alt loc în care boala s-ar putea răspândi rapid. În comunitatea relativ mică de români stabiliţi aici (de aproximativ 400 de persoane), veştile despre gripă au fost primite cu oarecare seninătate.
Medicul român Gabriel Cherebeţiu, stabilit de peste 30 de ani în capitala Ciudad de Mexico, spune că e, într-un fel, normal: mexicanii nu panichează, sunt obişnuiţi cu dezastre naturale cu zeci de mii de victime. Marea provocare printre mexicani, popor cu „sânge fierbinte”, e poate faptul că sărutul a devenit „de evitat”, spune jurnalista Monica Micu, aflată în acelaşi oraş.
Panica pare să se instaureze însă la Bucureşti, unde Ministerul Sănătăţii a elaborat un document, potrivit căruia până la 3% dintre români ar putea muri, în urma declanşării unei eventuale pandemii. Asta fiindcă stocul de antivirale al României ar ajunge doar pentru 40.000 de locuitori.
În plus, un grup de 21 de români era aşteptat să sosească astă-noapte din Mexic, pe Aeroportul „Henri Coandă”. Primii trei români reveniseră deja joi noaptea. Fără vreun simptom de gripă.
PĂREREA MEDICULUI
Slujbele de la biserică, mutate la televizor
Gabriel Cherebeţiu, fost mare voleibalist în echipa naţională a României din anii ,50, acum medic specialist în reabilitare cardiacă la Spitalul Ángeles, din capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, a văzut de aproape zilele în care epidemia s-a declanşat.
Doctorul Cherebeţiu, în vârstă de 73 de ani, spune că mexicanii s-au comportat cu destul calm la vestea că boala a cuprins ţara sa