Şi-a pus la încercare capacităţile fizice în tinereţe şi a cochetat cu gimnastica, schiatul şi înotul, acum însă profită de partea intelectuală, scriind cărţi şi traducând Profil
Născută - 25 decembrie 1941, Odorheiul Secuiesc
Educaţie - Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj
Experienţă - romancieră, ziaristă, traducătoare, doctor în istoria presei interbelice
Familie - căsătorită cu fostul scenarist Dumitru Popescu
Maria Poncrácz nu se poate despărţi de două izuri care i-au marcat etape importante din viaţă. „Nu am să pot uita niciodată mirosul de magneziu pe care îl simţeam doar în sala de sport, pe când eram gimnastă şi îmi puneam acel praf pe mâini ca să nu alunec de pe aparat”, şi-a amintit scriitoarea.
Pe atunci, toate aparatele au cunoscut forţa şi graţia gimnastei Maria Pongrácz, dar inelele au primit cea mai mare atenţie din partea sportivei, aparat la care a obţinut şi cele mai mari note. Astăzi, un tricou cu tricolor aminteşte de câştigarea campionatului în ’64. “Mai târziu, timp de trei sau patru ani, am fost arbitru de gimnastică şi asistent de antrenor”, a mai spus Maria.
Cel de-al doilea miros pe care scriitoarea nu îl poate uita este cel al ziarelor proaspăt ieşite din tipografii. O amintire care marchează faptul că numeroase publicaţii i-au cerut scriitoarei să publice articole pentru ele. Maria Pongrancz a fost răsplătită cu premii pentru activitatea sa.
Recunoscută în Ungaria
„Prima carte mi-a apărut în ’64, apoi, peste 35 de ani, mi-a apăraut cea de-a doua carte, un volum de peste 1.000 de pagini, care a fost un adevărat succes, mai ales în Ungaria”, a spus romanciera. Maria a avut norocul de a găsi manuscrisele unui scriitor maghiar foarte important, Gozsdu, iar restituirea literaturii lui a fost apreciată de revista „Élet és iro