Comisia Parlamentului European pentru Drepturile femeii şi egalitatea de gen propune creşterea duratei minime a concediului post-natal la 20 de săptămâni, plata integrală a salariului în primele şase săptămâni după naştere, cel puţin 85% din salariu pentru restul perioadei şi introducerea concediului prenatal.
Conform statisticilor Comisiei Europene, în prezent durata concediilor de maternitate în statele membre variază între 14 şi 28 de săptămâni, în unele cazuri aceasta putând ajunge până la 52 de săptămâni. Potrivit noului proiect, din cele 20 de săptămâni, şase ar urma să fie luate imediat după naştere, pentru a le încuraja pe tinerele mame să alăpteze cât mai mult.
Eurodeputatul din partea Portugaliei, Edite Estrela, consideră că, prin mărirea perioadei de acordare a concediului de maternitate, s-ar stimula creşterea natalităţii, în condiţiile în care, în prezent, Europa se confruntă cu o scădere din acest punct de vedere.
Potrivitit eurodeputatului portughez, 20 de săptămâni reprezintă "o perioadă minimă necesară pentru refacerea după naştere, consolidarea legăturii dintre copil şi mamă şi pentru încurajarea alăptării în primele luni de viaţă ale copilului".
Raportul Estrela recomandă ca tinerele mame să aibă dreptul la o pauză de lucru în scopul alăptării, care se împarte în două perioade distincte, fiecare cu o durată de o oră, dacă nu au fost stabilite alte condiţii mai favorabile de comun acord cu angajatorul.
Salariu integral pentru primele şase săptămâni
Pentru a nu discrimina femeile care au copii, majoritatea eurodeputaţilor sprijină acordarea salariului integral pentru primele şase săptămâni de la naştere. În plus, raportul, care va fi dezbătut în Parlamentul European pe data de 4 mai şi va fi votat pe 5 mai, pervede palata integrală a salariului în cazul naşterilor premature, c