Doar 1,5% din procesele de reorganizare a activităţii societăţilor se finalizează cu succes. Caracterul public al acestui aspect al pieţei prejudiciază imaginea societăţii aflate în dificultate, iar partenerii refuză, de cele mai multe ori, să continue colaborarea. “Procentul atât de mic al reorganizărilor finalizate cu succes a fost cauzat de posibilitatea falimentului simplificat (caz în care reorganizarea nu mai este posibilă) aplicabil într-un procent de peste 9
Doar 1,5% din procesele de reorganizare a activităţii societăţilor se finalizează cu succes. Caracterul public al acestui aspect al pieţei prejudiciază imaginea societăţii aflate în dificultate, iar partenerii refuză, de cele mai multe ori, să continue colaborarea.
“Procentul atât de mic al reorganizărilor finalizate cu succes a fost cauzat de posibilitatea falimentului simplificat (caz în care reorganizarea nu mai este posibilă) aplicabil într-un procent de peste 90%. La aceasta aş adăuga inflexibilitatea partenerilor contractuali şi, nu în ultimul rand, faptul că această procedură este publică, ceea ce afectează considerabil credibilitatea debitorului”, a declarat, pentru Capital.ro, Lorena Stoian, avocat partener SCA Deleanu Vasile – Avocaţi.
În schimb, avocatul Iulian Urban, de la Urban şi Asociaţii, agenţie specializată în colectarea debitelor, recomandă firmelor să lucreze cu societăţi aflate în redresare financiară. “În situaţii de criză, o societate intrată în reorganizare judiciară e cel mai sigur partener. O astfel de firmă se află în derularea unui plan propus de administratorul judiciar si acceptat de creditori, sub supravegherea judecătorului sindic. Există un control tripartit care face ca riscul să nu îţi încasezi banii să fie foarte mic.”
Reorganizarea, “medicamentul” companiei “bolnave”
Planul de reorga