Piure de cartofi cu scrumbie si crema de usturoi
Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi fainosi, sare, 1/4 l lapte, piper proaspat macinat, 4 fileuri de scrumbie (a 70 g), codite de usturoi verde pentru garnisit. Pentru crema: 200 g smantana dulce (frisca nebatuta), 100 g iaurt, 1 legatura usturoi verde, cateva picaturi de zeama de lamaie.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se spala si se fierb circa 20 de minute in apa cu sare. Se scurg, se lasa putin sa se raceasca si se zdrobesc marunt. * Se-ncinge laptele, se toarna putin cate putin peste cartofi, se amesteca bine piureul si se condimenteaza cu sare si piper. * Crema de usturoi: se amesteca smantana cu iaurtul. Se spala usturoiul, se zvanta si se taie rondele subtiri. Se incorporeaza in amestecul de smantana si iaurt, si se gusta de sare, piper si zeama de lamaie. * Se taie fileurile de peste fasii mai late. * Se pun cartofii ca o "movilita" pe un platou, se toarna peste ei crema de usturoi, se aseaza fasiile de scrumbie de jur-imprejur si se servesc imediat.
Spaghete cu legume si sos de cimbru
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 gulie mare (500 g), sare de mare, 500 g spanac, 2 legaturi de cimbru proaspat, 250 g frisca nebatuta, 250 g spaghete, 1 catel de usturoi, 1 lingurita unt, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: * Se curata gulia de coaja, se taie mai intai felii si pe urma fasii si se fierb 3 minute in apa cu sare, dupa care se lasa sa se scurga. * Se curata spanacul si se spala bine in apa rece (multa). * Se spala cimbrul si una din legaturi se pune pe foc mic impreuna cu frisca si se lasa aproximativ 30 de minute sa se patrunda. * Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. * Usturoiul curatat se toaca marunt si se dunstuieste in untul incins. Se adauga spanacul - nescurs - si se lasa sa se inmoaie - cu ca