Faceţi duşuri rapide, pentru a economisi apă, şi consumaţi carne albă, ca să reduceţi efectul gazelor de seră.
Prin gesturi mărunte, fiecare din tre noi poate proteja planeta. Nu e doar o vorbă. Iată cum. Aerisiţi camerele natural, nu cu parfumanţi, închideţi computerul şi televizorul imediat ce aţi părăsit încăperea, nu staţi mai mult de cinci minute la duş şi înlocuiţi spray-urile cu geluri.
Şase sfaturi salvatoare
Staţi puţin la duş. Obişnuiţi-vă să faceţi duşuri scurte, cu apă călduţă, nu fierbinte, care să nu dureze mai mult de cinci minute. Astfel, veţi consuma mai puţină, iar pentru piele va fi eficient. „Apa usucă foarte mult pielea, mai ales cea fierbinte. O baie prelungită deteriorează filmul hidrolipidic al pielii, stratul protector care ne apără de contactul cu alergenii şi medicul înconjurător”, explică dermatologul Mi haela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti.
Duşurile şi băile frecvente înlătură uleiurile protectoare ale tegumentelor, ceea ce poate crea o senzaţie de mâncărime. „Mai recomand înlocuirea deodorantele spray (care conţin freon) cu produse cu gel”, spune dermatologul.
Consumaţi carne albă. Pentru producerea de carne roşie se generează de două ori mai multe gaze cu efect de seră decât pentru cea de carne albă. În plus, carnea de pui şi cea de peşte sunt mult mai sănătoase decât cea de porc.
Nutriţioniştii amintesc faptul că produsele din peşte şi pui scad trigliceridele şi riscul de boli cardiovasculare, în timp ce carnea roşie creşte colesterolul. Recomandarea experţilor pentru adulţi este să consume peşte de două ori pe săptămână, iar în restul zilelor - pui.
Ţineţi fereastra larg deschisă. Dacă încercaţi să mascaţi mirosurile din casă cu ajutorul lumânărilor şi parfumanţilor, riscaţi să produceţi un aer de trei ori mai poluat. Este su