Saptamana care vine rezerva pentru Uniunea Europeana doua evenimente importante: summit-ul de la Praga si Ziua Europei.
Daca al doilea va fi o sarbatoare pentru toata lumea, summit-ul de la Praga, din 7 mai, este prilej de tensiuni cu mult inainte de a incepe. Oficial, scopul intalnirii este lansarea Parteneriatului Estic, menit sa dezintegreze, practic, spatiul postsovietic chiar daca initiativa este prezentata ca una inofensiva, de orientare umanitara. Cele sase tari care ar urma sa-si aprofundeze cooperarea cu UE sunt Georgia, Azerbaidjan, Ucraina, Republica Moldova, Belarus si Armenia.
Potrivit presei ruse de saptamana trecuta, aparitia initiativei Parteneriatul Estic este o oglindire a interesarii europenilor in amplificarea influentei UE in tari care in urma cu doua decenii se aflau sub controlul total al Rusiei, iar in urma cu 15 ani erau considerate zona a intereselor exclusive a Moscovei.
Politica europenilor si americanilor devine din ce in ce mai incisiva si pragmatica. Evolutia politicii externe a SUA - de la George Bush tatal pana la Obama - este o politica orientata spre slabirea influentei ruse in spatiul postsovietic.
Europenii preiau experienta americanilor, utilizand din plin diplomatia, lansand tot felul de initiative in domeniul energetic si economic, oferind sprijin in crearea de noi organizatii in cadrul fostelor republici sovietice.
Doua curente de gandire
Un diplomat ucrainean a dezvaluit pentru AFP ca in timpul dezbaterii pregatitoare din 29 aprilie intre ambasadorii statelor membre ale UE privind proiectul de declaratie finala a summit-ului de la Praga, s-au detasat 'doua curente de gandire'.
'Unul, compus din tarile 'vechi' ale UE, este de parere ca trebuie mentinute concluziile adoptate in timpul summitului european din martie' privind parteneriatul estic, a