Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri o importantă remaniere guvernamentală, marcată în special de numirea unui nou ministru de externe, influentul său consilier pe probleme de diplomaţie Ahmet Davutoglu (foto). Ali Babacan, precedentul şef al diplomaţiei turce, va fi din nou însărcinat cu economia turcă. Davutoglu, profesor de relaţii internaţionale, este artizanul reîntoarcerii în forţă a Ankarei pe scena diplomatică.
Datorită iniţiativei sale de a face din Turcia un mediator în procesul de pace din Orientul Mijlociu, diplomaţii sirieni şi israelieni l-au întâlnit de patru ori în 2008 la Istanbul, pentru a încerca să normalizeze relaţiile dintre ţările lor. În cadrul discuţiilor sale cu presa, Davutoglu a apărat politica externă activă a Ankarei, pe toate fronturile, de la Uniunea Europeană, la Caucaz şi Orientul Mijlociu.
Noul ministru de externe se opune intenţiei comunităţii internaţionale de a impune noi sancţiuni Iranului înainte de a asculta argumentele Teheranului.
Pentru Davutoglu, principiul unei politici externe active, desfăşurată în acelaşi timp pe mai multe fronturi, consolidează imaginea unei Turcii orientate spre Occident, care însă nu uită legăturile sale „istorice“ cu Orientul.
„Turcia nu poate privilegia legăturile cu Vestul sau cu Estul”, declara noul ministru în luna ianuarie, subliniind că îmbunătăţirea relaţiilor sale cu Occidentul va contribui la sporirea influenţei statului turc în Orientul Mijlociu, şi invers.
Noua concepţie diplomatică a Turciei se vede deja prin iniţiativa de reconciliere cu Armenia. Relaţiile dintre cele două state au fost ani de zile marcate de coşmarul lăsat asupra populaţiei armene de către Imperiul Otoman în 1915.