In linii mari, FED reprezinta pentru sistemul bancar din SUA ceea ce BNR reprezinta pentru sistemul bancar din Romania, respectiv actioneaza ca si o Banca Centrala.
In ultimii 2 ani, FED a fost nevoita sa intervina impreuna cu Trezoreria SUA pentru a salva de la faliment multe companii americane, acordand finantare ieftina si cumparand obligatiuni emise de companiile cu probleme, printre acestea aflandu-se si “celebrele” Fannie Mae si Freddie Mac. Toate aceste actiuni au facut ca ”sanatatea” activelor FED sa se deterioreze foarte repede.
Astfel, daca in 2007 totalul activelor detinute de catre Federal Reserve se situa la $883.5 miliarde din care $787.1 (89%) aveau ratingul maxim AAA, in 2009 suma a ajuns la $2190 miliarde din care doar 24% ($526 miliarde) mai erau de tipul AAA.
Din activele totale, $355 mld reprezinta instrumente financiare garantate cu ipoteci (mortgage backed securities), $61 mld datorii preluate de la Freddie Mac, Fannie Mae si Ginnie Mae, $455.8 mld reprezinta suma acordata prin intermediul licitatiilor la termen iar $238 mld reprezinta credite ieftine acordate pe termen scurt companiilor care aveau nevoie de finantare.
Sumarizand cele spuse mai sus, vedem ca FED a ajuns exact in situatia bancilor aflate acum in pragul falimentului: calitatea activelor a scazut considerabil (multe dintre aceste “active” reprezentand de fapt pierderi) iar raportul capital propriu/active a ajuns la 48-1 comparativ cu 27-1 in 2007.
Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas. In linii mari, FED reprezinta pentru sistemul bancar din SUA ceea ce BNR reprezinta pentru sistemul bancar din Romania, respectiv actioneaza ca si o Banca Centrala.
In ultimii 2 ani, FED a fost nevoita sa intervina impreuna cu Trezoreria SUA pentru a salva de la faliment multe companii americane, acor