România a fost dotată cu un Sistem Complex de Obervare, Supraveghere şI Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR), care permite vizualizarea unor obiecte aflate pe mare, la zeci de kilometri distanţă.
Cu ajutorul acestui sistem, poliţiştii de frontieră vor interveni în apele teritoriale ale României pentru a combate braconajul, traficul ilegal de mărfuri, de personae sau de droguri. Proiectul în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro a fost finanţat din fonduri europene pentru securizarea frontierei la Marea Neagră.
"CREIERUL" NON-STOP.
Centrul de comandă al SCOMAR se află în curtea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Contanţa, unde dintr-o clădire modernă şI dotată pe măsură este coordonată toată activitatea 24 de ore din 24. Serviciul de monitorizare este dotat cu computere de ultimă generaţie, ecrane digitale de proiecţie şI staţii de emisie - recepţie a datelor. SCOMAR este dotat cu şase staţii de senzori aflate în punctele optime ale litoralului românesc, respectiv la Mangalia, Agigea, Gura Portiţei, Sfântu Gheorghe, Farul Sulina şI Midia. Fiecare staţie este dotată cu camera video cu vedere în infraroşu şI termoviziune, radar pentru detectarea primară a ţintelor. Sistemul de supraveghere detectează toate tipurile de vase prezente de-a lungul coastei, inclusive bărcile de pescuit. La rândul său, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Nelu Pop a declarat că: "Sistemul este pregătit pentru supraveghere şi monitorizare 24 de ore din 24, furnizând o imagine tactică a suprafeţei apei din zona maritimă territorială, zona contiguă şi cea economică exclusivă (până la 100 mile marine în larg), a activităţii aeriene şi terestre." Imaginile de ansamblu furnizate de SCOMAR pot fi exploatate şI de Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor şI Ministerul Agriculturii.
SECURIZ