Tineri şi bătrâni secui îmbrăcaţi în uniformele de husari ale strămoşilor lor şi purtând în mâini steaguri ale Ungariei, României, dar şi steagul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), au reînviat ieri tradiţia recrutării husarilor. Obiceiul continuă şi astăzi în mai multe localităţi harghitene. În jur de 75 de călăreţi au venit ieri pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. După ce "garda de onoare" a husarilor l-a salutat pe primarul Raduly Robert şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, un grup de dansatori au prezentat "dansul verbunk" - vechiul dans al înrolării, în mod simbolic au urmat ritualul recrutării mai multor tineri care au băut din "cupa husarilor" o gură de palincă, şi-au strâns logodnicele în braţe şi au încălecat, alăturându-se husarilor.
Parada a fost urmărită de un număr mare de localnici, iar atmosfera a fost întreţinută de o fanfară, ai cărei instrumentişti erau îmbrăcaţi în haine tradiţionale.
Cei 75 de călăreţi urmaţi şi de câteva căruţe, au pornit apoi către mai multe localităţi harghitene, unde au fost aşteptaţi de sute de localnici şi unde au urmat acelaşi ritual . Asociaţia Husarilor a reînviat simbolic tradiţia de înrolare a flăcăilor în armata lui Kossuth Lajos, aşa cum se întâmpla în 1848.
"S-a înfiinţat o asociaţie pentru a promova şi a organiza evenimente în care aceşti oameni, cu caii lor, să participe şi să ne amintească de tradiţia husarilor, cei care în urmă cu 100 de ani apărau graniţele Ardealului. (...) Astfel de evenimente sunt foarte importante pentru a promova Secuimea, de a arăta acele valori de care ea dispune ", a declarat Borboly Csaba, citat de Agerpress.
Husarii vor mărşălui şi astăzi prin satele secuieşti ale Harghitei.
Husarii au apărut în secolul 15 ca să apere graniţele Imperiului Austro-Ungar.