CAPCANE. Anual, sute de mii de proiectile din cele două războaie mondiale sunt scoase la lumină, distrugerea lor fiind un adevărat act de curaj, în prezent. Sursa: Codrin Prisecaru
Nu mai puţin de trei tone de obiecte explozibile vechi de zeci de ani au fost detonate de angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în cursul săptămânii trecute. „Vedeta” a fost o bombă americană de aviaţie, conservată excelent, scoasă din malul Lacului Tei, din Capitală.
„Şoferii iadului”, ediţia 2009
Detonarea ei a proiectat schije la peste doi kilometri distanţă de poligon. Misiunile de distrugere au loc chiar şi de patru ori pe an, în timp ce misiunile de ridicare şi transport a proiectilelor vechi sunt din două-n două zile, precizează angajaţii IGSU. Din nefericire, încă se mai găsesc români care să moară sau să fie răniţi din cauză că încearcă diverse „artificii” periculoase cu proiectile descoperite de ei, în loc să anunţe IGSU.
O coloană de vehicule militare însoţite de două ambulanţe şi o specială de la descarcerare pleacă, în zorii zilei, din cazarma Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU) de la Ciolpani, acolo unde, timp de patru luni, s-au adunat sute de proiectile, grenade şi focoase din tot judeţul Ilfov şi din Capitală. „Apărut în urma dezvoltării spre periferie a construcţiilor, materialul pirotehnic vechi de zeci de ani constituie şi în prezent o ameninţare pentru cetăţeni, din cauza instabilităţii explozibilului”, precizează colonelul Alecu Savu, comandantul IGSU.
Coloana înaintează cu viteză redusă, din cauză că în camionul din centru se găsesc peste trei tone de bombe, rachete de katiuşa, obuze, gloanţe şi alte unelte ale morţii, „amintiri” din al Doilea Război Mondial. Riscurile celor care le transportă amintesc de filmul american apărut la câţiva