Firmele româneşti vor plăti penalităţi pentru neachitarea obligaţiilor scadente ce decurg din contractele comerciale raportate la valoarea dobânzii Băncii Centrale Europene (BCE). Guvernul a abrogat legea privind disciplina contractuală, invocând că actul normativ nu a limitat blocajul financiar, speţele urmând a fi soluţionate în concordanţă cu directivele europene .
Oficialii guvernamentali susţin că prin promovarea Legii 469/2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale s-a încercat rezolvarea unor probleme stringente cu care se confruntă firmele, determinate de indisciplina în relaţiile de afaceri şi contractuale. „Prin dispoziţiile sale, scopul actului normativ este deturnat. Legea instituie o normă paralelă în raport cu prevederile dreptului comun în materia obligaţiilor, fără să fie justificată de un efect favorabil asupra circuitului comercial, în general, şi asupra mediului de afaceri, în special“, se arată în proiectul de act normativ aprobat de Executiv. Guvernul explică, totodată, că printre argumentele care au justificat abrogarea legii a fost şi necesitatea adaptării legislaţiei interne la prevederile unei directivei UE din iunie 2000 privind combaterea întârzierii plăţii în tranzacţiile comerciale şi care prevede perceperea unor dobânzi pentru întârziere, în cuantum determinat, raportat la valoarea dobânzii practicate de BCE, introducerea posibilităţii pentru părţi de a prevedea clauze de rezervare a dreptului de proprietate sau instituirea unei proceduri simplificate pentru învestirea cu titlu executoriu. (A.B.)
Firmele româneşti vor plăti penalităţi pentru neachitarea obligaţiilor scadente ce decurg din contractele comerciale raportate la valoarea dobânzii Băncii Centrale Europene (BCE). Guvernul a abrogat legea privind disciplina contractuală, invocând că actul normativ nu a limitat blocajul financiar, speţele ur