Banca Mondială (BM) va ajuta ţările în curs de dezvoltare pentru a face faţă unei posibile pandemii de gripă porcină, a declarat Mukesh Chawla, coordonator al măsurilor de reacţie faţă de răsbândirea virusului A H1/N1 în instituţia financiară, transmite AFP. Faţă de 2006, când lumea a trebuit să facă faţă gripei aviare provenite din Asia, un număr mare de state în curs de dezvoltare sunt mai bine pregătite pentru o posibilă pandemie de gripă originară din America d
Banca Mondială (BM) va ajuta ţările în curs de dezvoltare pentru a face faţă unei posibile pandemii de gripă porcină, a declarat Mukesh Chawla, coordonator al măsurilor de reacţie faţă de răsbândirea virusului A H1/N1 în instituţia financiară, transmite AFP.
Faţă de 2006, când lumea a trebuit să facă faţă gripei aviare provenite din Asia, un număr mare de state în curs de dezvoltare sunt mai bine pregătite pentru o posibilă pandemie de gripă originară din America de Nord, a explicat Chawla.
În 2006, BM a lansat un program de combatere de gripei aviare, în valoare de 500 de milioane de dolari şi destinat pentru 56 de state vulnerabile, situate în Asia şi Orientul Mijlociu.
Fondurile au permis înfiinţarea unor structuri care să prevină răspândirea virusului H5/N1 şi declanşarea unei pandemii, a spus Chawla.
Pentru a combate gripa porcină, care s-a declanşat în Mexic şi s-a extins în 16 ţări, trebuie alocate noi fonduri, pentru achiziţia de măşti, medicamente antivirale, precum şi vaccinuri, când vor fi disponibile.
Într-o primă fază, BM face eforturi pentru strângerea fondurilor neutilizate în programul contra gripei aviare, estimate la aproape 200 de milioane de dolari, o sumă modestă, atunci cât e repartizată între 56 de ţări, a recunoscut Chawla.
Banca analizează totodată toate programele de sănătate şi dezvoltare rurală din cele 56 de state care, împreună, reprez