Artiştii vor susţine un recital extraordinar de o oră şi jumătate la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj. Echipa este condusă de compozitorul Peter Herbolzheimer, originar din România. Orchestra a luat fiinţă de peste 20 ani, iniţial fiind finanţată de concernul Daimler Chrysler. Era atunci echipa de jazz a Ministerului German al Culturii. Cu timpul a fost preluată de organismele culturale ale Uniunii Europene, având o componenţă internaţională.
De circa zece ani, trupa efectuează turnee în interiorul continentului. Turneul din acest an a început în data de 18 aprilie în Danemarca şi se va încheia la Bucureşti, în data de 7 mai. Artiştii proveniţi din Europa şi SUA concertează în total în 15 oraşe, din Polonia, Cehia, Germania, Austria, Ungaria şi Bulgaria. Accesul la spectacole este gratuit, finanţarea deplasărilor fiind asigurată de Comunitatea Europeană.
A doua oară la Cluj
Chiar dacă, anual, trupa se schimbă aproape în totalitate, atât tinerii muzicieni cât şi conducerea artistică, dirijorul actual, compozitorul Peter Herbolzheimer este un vechi colaborator al orchestrei.
Ştefan Vannai, profesor de jazz la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj, ne-a declarat că aceasta a mai concertat la Cluj, în 1998, în cadrul manifestării Jazz Napocensis. „Am cântat atunci împreună. Herbolzheimer este un artist desăvârşit. Clujenii vor avea parte de un spectacol de înaltă calitate”, este convins Vannai. Va fi un program uşor asimilabil.
Iniţial, dirijorul a solicitat un spectacol în Sala Studio a Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Ştia că la Cluj există un Big Band de tradiţie şi că la Academie se studiază jazz. „Am considerat că sala este prea mică pentru un asemenea eveniment şi am propus conducerii Casei de Cultură a Studenţilor să găzduiască evenimentul”, ne-a spus Vannai.
Herbolzheimer s-a