Criteriile în alegerea felinelor se împart între pedigree şi temperament. Pisicile au început să câştige teren în ceea ce priveşte preferinţele arădenilor pentru animale de companie.
Crescătorii susţin că mişcarea a fost posibilă pentru că pisicile se adaptează mult mai bine ritmului tumultuos în care trăim. „Oamenii preferă o pisică, pentru că nu e aşa de pretenţioasă. Un câine e ca un copil, are nevoie de o atenţie mai mare, dacă ne gândim doar că trebuie scos afară după un orar regulat, fie iarnă, fie vară. Şi pisicile necesită atenţia stăpânilor, însă găsesc mai uşor resurse să-şi ocupe timpul”, spune Laura Moş, medic veterinar.
Cei care îşi aleg un exemplar pentru acasă susţin că se gândesc mai degrabă la temperamentul pisicii. „Eu am adoptat o pisică de pe stradă. Mieuna în faţa blocului, mi s-a făcut milă de ea şi am dus-o înăuntru, să-i dau ceva de mâncare. N-a mai vrut să plece, aşa că am decis să o păstrez. Nu cred că am greşit, pentru că e foarte afectuoasă şi prietenoasă”, a povestit Mariana Turcin. Alegerea unei pisici de rasă e mult mai costisitoare, pentru că nu crescători sunt dispuşi să cedeze puii gratuit. Preţul de plecare e de la 100 de euro, dar, în funcţie de soi şi pedigree, poate urca până la 400 de euro sau chiar şi la 1.500 de euro, pentru un exemplar Devon Rex.
Supravegheate atent
Proprietarii de pisici spun că sunt foarte atenţi la sănătatea celor care le ţin companie. „Pe lângă vaccinul obligatoriu, deparazitare, am mai cheltuit şi pentru tratamentul pentru o răceală, care a depăşit 100 de lei”, a spus Dan Gorga, deţinător al unei siameze.