Anemia, osteoporoza sau surplusul ponderal pot fi ameliorate cu ajutorul unui aliment foarte sănătos: algele marine. Cum acţionează asupra organismului explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Algele marine reprezintă în primul rând o importantă sursă de săruri minerale, de macro şi de microelemente - în special iod, mineral care se găseşte din abundenţă în apa mărilor şi a oceanelor.
Spre exemplu, specialiştii francezi de la Institutul de biochimie marină Ifremer, din Nantes, studiază posibilitatea includerii algelor în alimentaţia persoanelor cu deficit de iod. Pentru conţinutul mare de calciu, NASA a inclus în dieta cosmonauţilor alge, pentru a contracara decalcifierea provocată de imponderabilitate.
Aceste „legume marine“ sunt de altfel recunoscute pentru proprietăţile lor antibacteriene, antivirale, antihemostatice (previn coagularea sângelui) şi antiinflamatorii.
„Algele sunt bogate în proteine (31 de grame de proteine la 100 de grame de substanţă uscată), sărace în grăsimi, bogate în fibre alimentare, în calciu, fier, betacaroten, vitamina B 12”, explică prof. Mencinicopschi. „Algele marine reprezintă o sursă rară de vitamina B12, vitamină fără de care fierul nu se poate asimila în organism.
Tocmai de aceea aceste alimente sunt recomandate persoanelor care suferă de anemie feriprivă şi vegetarienilor, care au nevoie sporită de vitamina B 12“, explică specialistul român.
În alimentaţie, cele mai utilizate sunt algele de apă sărată, sărace în grăsimi, dar bogate în săruri minerale (potasiu, iod, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, siliciu, fosfor, bor), fibre, vitamine (A, B, C, E), aminoacizi şi proteine. Toate aceste elemente sunt foarte uşor asimilate de către organismul uman, explică Gheorghe Mencinicopschi.
„Vânători“ de radicali liberi
În