Oficialii ministerelor Justiţiei, Mediului şi Turismului au găsit un mod de a introduce ordonanţa de încredinţare a plajelor: derogare de la actul normativ privind achiziţiile publice. Sursa: EVZ
1 /.
Plajele vor ajunge la hotelieri în cel mult o lună. Reprezentanţii ministerelor Justiţiei, Mediului şi Turismului au găsit o variantă pentru ca actul normativ de trecere a plajelor în custodia primăriilor să devină legal prin ocolirea legii. Refuzul ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, de a semna ordonanţa de urgenţă lăsa, potrivit legii, soarta plajelor la mâna primului-ministru, Emil Boc, şi semnala un prim conflict în interiorul guvernului.
Predoiu a avut numai obiecţii „strict tehnice”
Ministrul Predoiu a precizat însă, ieri, pentru EVZ că-şi va pune totuşi semnătura pe actul normativ, întrucât „obiecţiunile” sale nu au fost legate de aplicarea practică a ordonanţei, ci de aspecte „strict tehnice”.
„Eu am avut obiecţiuni de natură strict tehnică. Pentru că ordonanţa nu stabileşte pe mâna cui ajung plajele, fapt care rezultă din aplicarea legii. (...) La varianta propusă de iniţiator (Ministerul Turismului - n.r.), Ministerul Justiţiei a avut o serie de observaţii care au fost discutate cu iniţiatorul. Modalitatea tehnică de ex ploatare a plajelor propusă iniţial nu îndeplinea condiţiile de constituţionalitate. Iniţiatorul şi-a însuşit observaţiile şi a reformulat”, a întors-o ministrul justiţiei.
Surse oficiale spun însă că soluţia salvatoare a venit, în final, chiar de la Ministerul Justiţiei şi a fost apoi acceptată de Mediu şi de Turism. Aceasta prevede ca or donanţa de încredinţare a plajelor să se aplice după adoptarea unui nou act normativ de derogare de la legea achiziţiilor publice pe perioada sezonului 2009. Adică fără licitaţie, cum prevede legea.
Ministrul turismului, El