Realizarea de stocuri de medicamente antivirale de 460.000 de doze, crearea de echipe medicale de control in punctele de frontiera pentru calatorii care sosesc din zonele de risc, distributia de pliante informative catre populatie si servicii de permanenta in cadrul unor servicii specializate sunt principalele masuri pe care Ministerul Sanatatii le-a luat pentru a preveni aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul A (H1N1) (virusul gripei porcine).
Cele 460.000 de doze se refera la tratamentul unui numar similar de pacienti.
In Romania nu sunt cazuri
Pana la inchiderea editiei pe teritoriul Romaniei nu au fost semnalate cazuri de suspiciune cu privire la imbolnaviri cu virusul A (H1N1), in timp ce la nivel mondial numarul cazurilor confirmate trecuse de 700.
"La gripa nu e ca la cutremur. Chiar daca si in materie de gripa toata lumea poate sa faca profetii (...) Suntem pregatiti si pentru situatia in care acest virus apare. In prezent, Ministerul Sanatatii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicatie antivirala. Este un stoc actualizat, suficient pentru situatia actuala si mai putem cumpara antiviral daca e cazul. Nu trebuie sa apelam doar la importuri. Romania are capacitatea, prin Institutul Cantacuzino, de a produce vaccinul in trei luni de la izolarea tulpinii la nivel international", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii.
De asemenea, stocul de medicamente antivirale poate fi marit astfel incat sa acopere pana la 25% din populatia tarii, in cazul in care se declaseaza o pandemie. Cel mai cunoscut medicament antiviral folosit pentru tratamentul gripei este Tamiflu al companiei elvetiene Hoffmann La Roche. La nivelul anului trecut vanzarile de Tamiflu au atins pe piata locala 33.500 de euro, si 2.400 de unitati.
Un alt produs antiviral este Relenza de la grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK).
Roche a a