Gruparea care a blocat Tratatul UE intră în alegerile europene. Sursa: AP Photo
Gruparea Libertas, care a condus cu succes campania din Irlanda împotriva Tratatului de la Lisabona, susţine că are un milion de membri şi că va intra în forţă în Parlamentul European (PE), după alegerile din iunie. Transformată în februarie în partid, şi încă unul dorit pan-european, Libertas nu a impresionat însă în sondajele de opinie şi nu a reuşit să găsească destui candidaţi pentru statele membre.
Convenţia organizată la Roma, la sfârşitul săptămânii trecute, a strâns delegaţi din întreaga Europă, plus o surpriză: fostul preşedinte polonez Lech Walesa, potrivit AFP. Tratatul de la Lisabona, „antidemocraticul” Bruxelles şi, în general, actuala ordine a lucrurilor din UE au fost combătute de membrii grupării, care speră să obţină 100 de locuri în următorul mandat al PE.
De cine râd democraţii
Libertas vrea „să aducă democraţia în inima Europei”, spune Declan Ganley, omul de afaceri irlandez care a înfiinţat gruparea ce a dat o mână de ajutor la respingerea Tratatului de reformă a UE. Momentan, prin încercarea de a susţine un tratat respins deja de alegători, Bruxelles-ul nu dă dovadă că ar respecta democraţia, crede Ganley.
Irlandezul se declară şi împotriva unui „Parlament European care a devenit atât de slab că este de râsul tuturor democraţilor din lume”. Nici o lege europeană nu ar trebui să treacă fără acordul PE, spune programul Libertas, care cere o mai mare responsabilizare a eurodeputaţilor şi o transparentizare a procesului de decizie în UE.
Eurosceptic sau pro-european?
Libertas nu este de acord cu cei care îl cataloghează drept eurosceptic, preferând să se prezinte ca pro-european. Euroscepticii sunt însă prezenţi pe lista partidelor care candidează în state ca Marea Britanie sau Ce