Cunoaşterea legislaţiei şi studierea documentelor pe care le semnaţi la închiderea contractului vă pot ajuta să obţineţi mai multe beneficii. Sursa: Reuters
Mulţi dintre românii care au rămas fără slujbe în ultima perioadă au fost de acord să-şi închidă contractul de muncă „cu acordul ambelor părţi”.
O astfel de alegere pare una foarte civilizată. În realitate, acest lucru poate fi un avantaj al angajatorului şi un dezavantaj al angajatului care nu-şi cunoaşte drepturile. Pentru angajator, închiderea contractului de muncă prin acordul părţilor înseamnă o simplificare a procedurilor.
În cazul concedierii, ar trebui parcurse proceduri complicate, care ar implica cheltuieli importante. De partea cealaltă, angajaţii care acceptă „acordul părţilor” riscă să piardă unele drepturi, de exemplu ajutorul de şomaj.
„Semnând acele hârtii, am pierdut dreptul la şomaj”
Înainte de a semna închiderea contractului de muncă, un angajat ar trebui să se intereseze exact care sunt condiţiile în care poate fi concediat şi ce drepturi legale are, în acest caz: salarii compensatorii, perioada de preaviz plătită, alte beneficii conform contractului colectiv de muncă.
„Este foarte important ca salariaţii să cunoască legislaţia muncii, să fie atenţi la conţinutul documentelor pe care angajatorul le înaintează şi să semneze numai în situaţia în care se respectă prevederile legale”, sfătuieşte Sorina Enachiuc, consultant al companiei Ascendis.
Neatenţia poate face ca angajaţii să rămână fără anumite drepturi. I s-a întâmplat unei secretare de la o companie de publicitate, din Bucureşti. A rămas fără loc de muncă, în urmă cu o lună. I s-a spus că restructurarea căreia i-a căzut victimă a fost cauzată de criza economică. „Am semnat încetarea contractului de muncă cu acordul ambelor părţi. În acel moment nu