Analiştii se aşteaptă ca Banca Naţională să reducă dobânda cheie de la 10% la 9,75%-9,5%, ceea ce va reduce şi dobânzile percepute clienţilor de către bănci
După anunţarea acordului cu FMI, dobânzile din piaţa interbancară au scăzut cu circa 4%
Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României va decide miercuri (6 mai) dacă va continua relaxarea creditării, în special a celei în lei, sau dacă va lua o pauză şi va aştepta primirea primei tranşe din împrumutul de la FMI.
Economiştii intervievaţi de Gândul susţin că, cel mai probabil, BNR va reduce dobânda de politică monetară, cea care dă „tonul” dobânzilor la creditele în lei, cu 0,25-0,5 puncte procentuale, ceea ce va duce la scăderea ratelor la creditele în moneda naţională.
„Ne aşteptăm la o scădere a dobânzii de politică monetară până la nivelul de 9,75% (de la 10% în prezent, n.r.), ceea ce reflectă continuarea trendului de relaxare a creditării. Deocamdată BNR nu cred că va interveni asupra rezervelor minime obligatorii (r.m.o.). Mesajul trimis de BNR va fi de continuare a relaxării politicii monetare, atât prin oferirea de lichidităţi în piaţă, cât şi prin reducerea dobânzii cheie până la un nivel de 8,5% la sfârşitul acestui an, după cum estimăm noi”, a declarat pentru Gândul Rozalia Pal, senior economist UniCredit Ţiriac Bank. La cea mai recentă şedinţă a CA al BNR, la sfârşitul lunii martie, Banca Naţională a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 10%, după ce la începutul lunii februarie a scăzut-o cu 0,25%.
Florian Libocor, economistul şef de la BRD, crede că sunt şanse ca BNR să reducă dobânda cheie chiar şi cu 0,5%. „Probabilitatea asociată unei reduceri a dobânzii de politică monetară cu până la 0,5 puncte procentuale a crescut semnificativ de la ultima decizie de politică monetară”, ne-a declarat Libocor. Dacă BNR va reduce dobânda ch