In topul mondial al libertatii presei pe anul 2008, Romania se afla pe locul 92, la egalitate cu trei tari din America Latina: Ecuador, Panama si Peru. Raportul Freedom House claseaza Romania pe locul zece intre tarile europene din fostul lagar socialist, fiind devansata de Bulgaria si Serbia, dar aflandu-se inaintea Republicii Moldova si Albaniei.
Presa din Romania este partial libera, clasandu-se pe locul 92 in topul anual al libertatii presei, care cuprinde 195 de tari, realizat de Freedom House. Romania se afla, astfel, la egalitate cu Ecuador, Panama si Peru. In regiunea central si est-europeana, Romania este pe locul zece, inaintea Albaniei, Macedoniei, Ucrainei si Republicii Moldova, insa este devansata de tari ca Serbia, Croatia, Muntenegru si Bulgaria. Cristina Gusseth, presedintele Freedom House Romania, ne-a spus ca Romania "sta mai rau decat anul trecut in clasament, inregistrand scoruri mai slabe la capitolele legislatie si politic" si ca se indeparteaza de scorurile obtinute de tarile europene, dar apropiindu-se de statele care nu au aderat la UE. Cristina Gusseth a precizat ca inrautatirea situatiei presei din Romania se datoreaza faptului ca "economia romaneasca este prea saraca pentru a sustine o presa diversa", practic, este putina publicitate, si astfel pot aparea influente din zona economica.
Cristina Gusseth sustine ca o alta critica adusa de Freedom House Romaniei este "gradul mare de concentrare in media", adica "faptul ca mogulii tind sa isi extinda puterea in radio, TV si presa, lucru care creeaza o problema de diversitate a surselor de informatie", in timp ce radioul si televiziunea publica "raman sub influenta politicului, pentru ca in consiliile de administratie sunt inca numiti reprezentanti ai partidelor politice". Cristina Gusseth este de parere ca singurul aspect pozitiv care poate fi remarcat e faptul ca