In doua zile va incepe prima editie a Festivalului International de Film Timishort (Timisoara, 6 – 10 mai), desfasurat sub un slogan sugestiv pentru cinefili: „Cafea si filme. Noua ne plac scurte si tari.” Printre atuurile Timishort se numara o competitie internationala puternica (16 scurtmetraje apartinand tuturor genurilor), cu multe filme prezentate pentru prima data in Romania (doua chiar in premiera mondiala – „Inainte si dupa” de Andrei Cohn si „Cealalta fiica” de Stefan Munteanu –, precum si o premiera europeana – „Love Lost“ al singaporezului Leonard Lai Yok Wai) si multe programe paralele atractive.
Dintre acestea din urma merita amintite „Panorama” (alte scurtmetraje recente, remarcate la multe festivaluri, printre care inca o premiera europeana: „Disconnection” al foarte tanarului regizor iranian Mahmood Noori), „TimiShorts” (filme realizate de cineasti timisoreni sau in Timisoara), „Film Schools” (cele mai bune productii ale unor importante scoli de film, reprezentate la Timishort de profesori si studenti meritorii: Lodz din Polonia, Sam Spiegel Ierusalim, NAFTA Sofia si UNATC Bucuresti) si „Festival Visit” (selectii relevante din programul unor festivaluri partenere: Brest, ARCIPELAGO, NexT etc.). Regizorul britanic Simon Ellis, nominalizat in 2007, cu „Soft“, la premiile Academiei Europene de Film, va veni la Timishort pentru a prezenta publicului 11 scurtmetraje realizate de el in perioada 1998 – 2008. Un alt focus al festivalului va fi dedicat celor mai bune scurtmetraje italiene din ultimii ani. Sectiunea „Gala Screenings“ va aduce si ea noi surprize pentru spectatorii timisoreni.
In timpul festivalului, sub genericul Timishort Talent Campus, se vor organiza ateliere de film creative, avandu-i ca protagonisti pe invitatii festivalului si ca destinatari pe tinerii cineasti si cinefili din Timisoara. Vor sustine astfel de atelie