Mircea Toma vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com despre libertatea presei in Romania, tabloidizarea televiziunilor si calitatea jurnalistilor romani. Mircea Toma este ziarist la Academia Catavencu din 1990 si este presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei. De asemenea, Toma este membru al Transparency International si presedinte al Asociatiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural "Slavati Vama Veche".
- Ce aduce nou raportul FreeEx "Libertatea Presei in Romania - 2008"? A evoluat sau nu libertatea presei in Romania?
- Cea mai speciala remarca pe care o contine raportul se refera la evenimentele petrecute anul trecut in timpul summitului NATO, cand reactia fortelor de ordine a fost de o brutalitatete pe care nu o anticipam si care a insemnat incalcarea grava a drepturilor fundamentale ale omului, in particular a libertatii de exprimare.
Au fost batuti si privati de libertate cetateni romani si din alte tari pentru ca se gandeau, sau ca s-a presupus ca ei vor sa se exprime public cu mesaje anti NATO. Lucrul acesta este semnalul foarte serios al fragilitatii democratiei din Romania. Daca se poate intampla asa ceva si, mai mult de atat, s-a intamplat, raspunsul autoritatilor, dupa ce au fost sesizate apropo de incalcarea drepturilor omului, a fost nul.
Noi am asistat la interventia in justitie cu privire la aceste fenomene si dosarele au fost mutate suscesiv si sunt la un parchet militar de unde nu se da niciun raspuns. Este vorba despre faptele in sine A si B. A - Reactia nula a autoritatii fata de aceste fapte ne face sa ne pronuntam ca reflexele democrative sunt extrem de fragile in statul roman.
B - iarasi un fenomen care este particular si de mentionat, respectiv recrudescenta fenomenului baronilor de media. In Constanta, unde baronul Mazare se comporta cum se comporta el si altii as