Principalii producatori de vin de pe piata locala, cu afaceri de 180 de milioane de euro, exploateaza o suprafata de peste 10.000 de hectare de vita-de-vie evaluata la cel putin 300 de milioane de euro, potrivit unei analize realizate de ZF.
"Pretul cu care se cumpara un hectar de teren pretabil la cultivarea vitei-de-vie poate sa varieze intre 3.000 si 10.000 de euro si la acest pret trebuie adaugata o valoare de aproximativ 20.000 - 25.000 de euro, pentru realizarea unei plantatii, pentru ca plecam din start pe premisa ca se cumpara un teren pe care exista o cultura, dar este necesar sa aduci material saditor nou, soi nobil, pentru a avea o recolta competitiva", a spus Rares Marinescu, director in cadrul Cramele Recas Group.
Astfel, pretul mediu al unui hectar de vita-de-vie luat in calcul de analiza ZF este de 25.000 de euro, pret care insa variaza in functie de zona in care se afla plantatia si de investitiile derulate pe acel teren.
"Putem vorbi pe de o parte de vie parloaga sau vii vechi nelucrate sau lucrate precar cu un pret de 2.500 - 5.000 de euro pe hectar, iar pe de alta parte de vie plantata cu un pret de 12.000 - 25.000 de euro pe hectar in functie de zona viticola. Preturile pot varia, pot fi mai mici si mai mari", au spus reprezentantii Halewood.
Pe piata locala companiile cu cele mai mari suprafete exploatate sunt Murfatlar, Vincon, Jidvei sau Vinia Iasi.
Cele mai scumpe terenuri, in zona Tarnavelor, Dealu Mare si Recas
"Pretul mediu variaza foarte mult in functie de arealul viticol. In bazinul Vrancea spre exemplu (zonele Focsani, Odobesti, Panciu), care este si cel mai mare bazin al tarii, preturile sunt mai jos", spune Catalin Paduraru, unul dintre actionarii retailerului de vin Vinexpert.
Cele mai ieftine terenuri se gasesc in nord-estul tarii, in zona Iasi, unde exista foarte multa vie hibrida