Dupa 20 de ani de la descoperire, Galeria Polaris dintr-o pestera din Muntii Apuseni poate fi facuta publica. Aceasta galerie a fost descoperita de speologii de la clubul Polaris din Blaj, si a fost mentinuta pentru documentare si studiere secreta pana in prezent. Importanta acestei galerii este ca depaseste in numar, densitate si spectaculozitate cristalele excentrice, adica cele care cresc in toate directiile, in ciuda gravitatiei, din celebra Galerie a Excentricelor din Pestera Pojarul Politei din comuna Garda, judetul Alba. "In afara acestor cristale excentrice in Galeria Polaris se gasesc formatiuni rare numite discuri, care sunt asemanatoare cu farfuriile si au o margine inserata pe podeaua sau tavanul galeriei", a afirmat speologul Christian Ciubotarescu, presedintele Asociatiei Speologice "Sfinx" din Garda de Sus.
In afara acestor formatiuni rare in galerie mai pot fi intalnite si "coralite" (formatiuni asemanatoare coralilor), "clusterite" (formatiuni asemanatoare strugurilor) precum si clasicele stalactite, stalagmite si scurgeri parietale.
Dupa 20 de ani de la descoperire, Galeria Polaris dintr-o pestera din Muntii Apuseni poate fi facuta publica. Aceasta galerie a fost descoperita de speologii de la clubul Polaris din Blaj, si a fost mentinuta pentru documentare si studiere secreta pana in prezent. Importanta acestei galerii este ca depaseste in numar, densitate si spectaculozitate cristalele excentrice, adica cele care cresc in toate directiile, in ciuda gravitatiei, din celebra Galerie a Excentricelor din Pestera Pojarul Politei din comuna Garda, judetul Alba. "In afara acestor cristale excentrice in Galeria Polaris se gasesc formatiuni rare numite discuri, care sunt asemanatoare cu farfuriile si au o margine inserata pe podeaua sau tavanul galeriei", a afirmat speologul Christian Ciubotarescu, presedintele Asociatiei Speologice "Sfinx"