Preşedintele american Barack Obama va cere modificarea unor prevederi ale Codului Fiscal, apreciind că acestea încurajează companiile să dezvolte operaţiunile din străinătate, în loc să înfiinţeze locuri de muncă în Statele Unite, transmite Reuters. Propunerile fac parte dintr-un program mai amplu de economisire a 210 miliarde de dolari, în următorii 10 ani. Planul va reduce, totodată, posibilitatea ca americanii să plaseze bani în conturi din străinătate pentru a evit
Preşedintele american Barack Obama va cere modificarea unor prevederi ale Codului Fiscal, apreciind că acestea încurajează companiile să dezvolte operaţiunile din străinătate, în loc să înfiinţeze locuri de muncă în Statele Unite, transmite Reuters.
Propunerile fac parte dintr-un program mai amplu de economisire a 210 miliarde de dolari, în următorii 10 ani. Planul va reduce, totodată, posibilitatea ca americanii să plaseze bani în conturi din străinătate pentru a evita plata impozitelor.
Obama va prezenta propunerile împreună cu secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.
Miza: 100 de miliarde de dolari în următorul deceniu
Administraţia Obama urmăreşte ca prin astfel de măsuri să respecte o promisiune din campania electorală, privind modificarea prevederilor fiscale referitoare la companiile cu operaţiuni în străinătate.
Modificările, contestate de companii precum Pfizer şi Oracle, vor aduce venituri bugetare de peste 100 de miliarde de dolari în următorul deceniu.
Obama s-a angajat, în februarie, în faţa Congresului, să facă mai echitabil Codul Fiscal, „eliminând scutirile de impozite pentru companiile care îşi relochează locurile de muncă în străinătate”.
Fără scutiri la impozitul pe profiturile obţinute afară
În prezent, companiile americane au dreptul la scutiri de la plata impozitelor pe profiturile obţinute în străinătate, dacă le reinvestesc în