2.000 de suflete din localitatea Poboru, judeţul Olt, sunt „condamnate“ să trăiască fără apă curentă. Vechiul sistem de alimentare nu mai este funcţional de ani buni, iar apa se găseşte la adâncimi de peste 200 de metri.
Într-o Românie ţară membră UE, încă există sate în care utilităţile nu au ajuns şi oameni care suferă de sete. De ani buni, sătenii din comuna Poboru, judeţul Olt, sunt „condamnaţi“ să trăiască fără apă curentă. Problema cu care se confruntă cei peste 2.000 de oameni - atât cât numără satele Albeşti Deal, Albeşti Vale, Cornăţelu, Poboru şi Seaca - din comuna Poboru s-a acutizat în ultimul timp. În localitate au rămas vârstnicii. Vechiul sistem de alimentare nu mai funcţionează de ani buni, iar cine se încumetă să foreze o fântână trebuie să aibă mult curaj, pentru că apa se găseşte la peste 200 de metri adâncime. „Este foarte greu fără apă. Nu ştiu cum ne vom descurca. Suntem prea bătrâni ca să mergem până la izvor în partea din vale a comunei, să luăm apă. Ne mai aduc copiii la sfârşit de săptămână în bidoane, dar ce să facem? Ne trebuie apă pentru mâncare, pentru igienă, pentru curăţenie în casă. Şi apoi, mai avem şi noi prin curte păsări, animale... Fără apă-i tare greu“, s-au plâns oamenii.
„Nu cred că mai trăiesc să văd apă“
Cel mai greu o duc sătenii din zona de deal a comunei. Ei sunt nevoiţi să meargă şi trei kilometri pentru a face rost de apă, de la un izvor care este situat în partea din vale a localităţii. Unii consideră că ar fi un miracol să mai vadă apă curgând la robinet. „De şapte-opt ani ne tot chinuim fără apă. Este strigător la cer. Alţii sunt săraci de nu au după ce bea apă, dar aici la noi este şi mai rău: nici apă nu ai să bei! Au încercat nişte vecini să foreze o fântână. Au săpat, dar nu au dat de apă. Noi, de la câteva case, ne ducem în satul vecin, Mieşti-Cungrea. Mai greu e de ceilalţi! De