BCR are circa 2.000 de clienti persoane fizice cu credite garantate pentru care a inceput restructurarea datoriilor, principalul motiv al acumularii de restante fiind volatilitatea mare a cursului de schimb leu/euro, afirma Dominic Bruynseels, CEO al celei mai mari banci de pe piata.
"Creditele neperformante au crescut in mod clar in trimestrul I mai ales pe zona creditelor de retail negarantate, dar intr-o anumita masura si la creditele cu garantii, din cauza volatilitatii cursului de schimb inregistrata spre sfarsitul lui 2008 si in primele trei luni ale lui 2009. Clientii inca incearca sa se acomodeze cu aceasta volatilitate care se reflecta in nivelul ratelor si din acest motiv am trecut la restructurarea unor credite, mai ales dintre cele cu garantii. Vestea buna este ca reactia clientilor e pozitiva si la credite negarantate, si la credite cu garantii si reincep sa plateasca dupa restructurarea datoriilor", a spus Bruynseels.
El a participat la Londra la o conferinta a managementului Erste Group de prezentare a rezultatelor pe trimestrul I in fata analistilor, alaturi de Andreas Treichl, CEO al Erste, Manfred Wimmer, CFO, si Bernhard Spalt, seful riscului.
Incepand din ianuarie 2009 euro s-a instalat deasupra pragului de 4 lei si a urcat in numai trei saptamani pana la un varf de 4,3127 lei/euro calculat de BNR, insa cotatiile afisate de casele de schimb valutar au sarit si de 4,4 lei/euro. Clientii persoane fizice cu credite in euro au resimtit in plin efectul de scumpire a ratelor suprapus peste majorari de dobanda. In martie, cursul a oscilat intre 4,27 - 4,29 lei/euro, mentinand presiunea asupra clientelei bancilor.
Si Andreas Treichl, CEO al Erste, a tinut sa remarce rolul important pe care volatilitatea foarte mare a cursului de schimb il joaca in Romania, mentionand ca BCR ar fi inregistrat o crestere a profitului operational pe