Intrarea in vigoare a impozitului minim la o luna dupa inceperea trimestrului II ar putea crea dificultati companiilor la calcularea rezultatelor trimestriale si la determinarea conditiilor de aplicare a noului impozit, Finantele gandindu-se deja la emiterea unei circulare prin care sa clarifice problemele de interpretare.
"Normele au fost aprobate in Guvern cu modificari minore de reformulare. Nimic esential. In cazul in care ne vor fi semnalate si vom constata ca exista elemente care creeaza probleme de interpretare, luam in considerare emiterea unei circulare, ca sa clarificam, sa nu apara complicatii. Si pentru a nu lasa foarte mult la latitudinea inspectorilor fiscali", a declarat pentru ZF Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Indiferent daca raporteaza pierdere sau declara un impozit pe profit mai mic decat nivelul din grila corespunzator cifrei de afaceri, firmele va trebui sa plateasca anual un impozit minim cuprins intre 500 si 10.000 de euro.
In cazul in care firmele au inregistrat pierdere se aplica grila stabilita de Finante. In schimb, pentru firmele profitabile apar calcule suplimentare. Astfel, dupa calcularea impozitul pe profit aferent trimestrului II se verifica incadrarea in transa de venituri totale anuale si se stabileste impozitul minim corespunzator transei de venituri anuale pentru perioada 1 mai-30 iunie. Impozitul minim se stabileste pe baza veniturilor totale inregistrate la 31 decembrie 2008, conform grilei stabilite de Finante. Ulterior, se compara impozitul pe profit corespunzator trimestrului II cu impozitul minim calculat, firmele urmand sa plateasca impozitul la nivelul celei mai mari sume.
Impozitul minim a fost contestat de reprezentantii mediului de afaceri, insa ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a dat asigurari ca introducerea acestui impozit nu va avea ca efect intrarea in fal