Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, luni, acordul stand-by convenit cu România, pe o perioadă de 2 ani, în valoare de 12,95 de miliarde euro. Potrivit surselor citate, prima tranşă a finanţării, de 5 miliarde euro, va fi disponibilă imediat şi va intra la rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR). Scrisoarea aferentă acordului de împrumut va fi retrimisă autorităţilor române şi va fi înaintată Parlamentului, cel mai
Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, luni, acordul stand-by convenit cu România, pe o perioadă de 2 ani, în valoare de 12,95 de miliarde euro.
Potrivit surselor citate, prima tranşă a finanţării, de 5 miliarde euro, va fi disponibilă imediat şi va intra la rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR). Scrisoarea aferentă acordului de împrumut va fi retrimisă autorităţilor române şi va fi înaintată Parlamentului, cel mai probabil sub forma unui proiect de lege.
Cereri
FMI a fixat criterii de performanţă trimestriale pentru deficitul bugetar, stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei. Ţintele de deficit bugetar pentru jumătatea anului şi primele nouă luni convenite iniţial au fost modificate uşor, de la nivelul de 12,13 miliarde lei la 14,5 miliarde lei şi, respectiv, de la 17,63 miliarde lei la 18,6 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor va furniza lunar date pentru evaluarea situaţiei bugetare, inclusiv finanţările nete externe, creditele de la sistemul financiar intern, plăţile în avans din fondurile europene, solicitările Guvernului de fonduri europene, obligaţiile către Fondul Proprietatea încă neachitate, modificările soldului de titluri de stat, precum şi a altor finanţări.
Ministerul Finanţelor şi cel al Muncii, dar şi de alte instituţii, vor furniza toate datele privind companiile publice aflate în monitorizare la început