Inceputul capitalismului romanesc, caracterizat de "haos", dupa propriile-i pareri, l-a prins pe Octavian Radu, 47 de ani, proprietarul RTC Holding, facand afaceri in Germania. Nu se gandea atunci nicio clipa ca se va intoarce in tara. La mai bine de douazeci de ani insa, omul de afaceri administreaza RTC Holding, grup a carui valoare o estimeaza intre 100 de milioane de euro si 300 de milioane de euro. Stie ca intr-un moment de criza ca acesta nu i-ar mai da nimeni nici 50 de milioane de euro pentru intreg grupul, dar nici nu se declara "disperat" sa vanda. De ce? "Pentru ca niciodata nu am facut afaceri pentru bani. Am facut ce mi-a placut si, in plus, incep sa imbatranesc!"
In 1990 a inceput sa importe hartie din Polonia in Germania, reusind in scurt timp sa castige 100.000 de marci pe luna cu costuri aproape inexistente. "A fost cel mai mare business. Luam hartia din Polonia, o duceam la fabrica din Germania fara niciun cost. Lucram pentru aceasta afacere de acasa, singur, dintr-un apartament cu doua camere, din care o camera era a copiilor, iar una era si sufragerie, si dormiror si birou. Castigam foarte mult, 1.000 de marci pe camion si faceam doua-trei camioane pe zi", spune Octavian Radu, care isi aminteste ca minunea nu a durat prea mult, ci doar pana cand firme mai mari au facut presiuni la fabrica sa nu-i mai dea marfa.
De atunci nimic nu a mai fost la fel. In fiecare luna a distribuit altceva, de la pixuri si sampon la ulei de motor sau celuloza. Principala problema a fost intotdeauna insa gestionarea banilor. Furnizorii care permiteau plata la 30 de zile il determinau sa incaseze rapid banii de la clienti. "Puteam sa am si mai multe afaceri, dar nu aveam cu ce sa finantez. Azi este mai usor sa finantezi, dar mai greu sa gasesti businessuri", crede Radu.
Primele contacte cu Romania
Cu Romania "