Presedintele PSD, Mircea Geoana, candidat pentru alegerile prezidentiale din toamna, face tot posibilul pentru a-i lua locul lui Traian Basescu ca lider neoficial al opozitiei, jucat de acesta in ultimii doi ani, pe fondul retragerii sefului statului din disputa publica.
Presedintele PSD vorbeste de majorarea salariilor din imprumutul extern obtinut de la Uniunea Europana, in conditiile in care Guvernul din care face parte ingheata salariile bugetarilor. Vorbeste de planuri anticriza in conditiile in care acest plan exista. Mananca colac, cas de oaie, friptura de miel impreuna cu ciobanii de la Huta Certeze, bea palinca cu ei, imagini in care il puteai vedea des pe Traian Basescu.
Alegerile prezidentiale par inca departe, dar Mircea Geoana a luat deja startul. Este aceasta strategie castigatoare?
Cum poti fi si la putere, si in opozitie?
"Mircea Geoana incearca sa se impuna ca lider al opozitiei. Problema este ca nu poti fi si la putere, si in opozitie", spune Cristian Parvulescu, decanul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative.
Traian Basescu a fost suspendat de Parlament in primavara lui 2007 si s-a comportat ca un lider al opozitiei, partidul sau de atunci, PD, fiind deja dat afara din guvern de liberalii premierului de atunci Calin Popescu-Tariceanu. Basescu era, constitutional, o parte importanta a puterii administrative, dar cealalta parte a aceleiasi puteri, Guvernul, era pentru el, sau cel putin in discursul sau, o mana de corupti, de incapabili.
Traian Basescu este acelasi presedinte acum, dar Guvernul ii este loial.
"Traian Basescu nu mai poate juca acum cartea opozitiei. In urma cu doi ani era voievodul binelui impotriva 322 (numarul de parlamentari care l-au suspendat din functie - n.n.). Aceasta este diferenta si una dintre explicatiile pentru care Traian Basescu s-a retras din di