Nivelul de influenţă al României în UE este cu mult sub potenţialul pe care ar trebui să-l aibă un stat de mărimea ţării noastre, evidenţiază raportul "Influenţa României în UE: rezultate şi perspective", analiză aparţinând Institutului "Ovidiu Şincai" şi care va fi prezentată astăzi de Adrian Severin, Anne Jugănaru şi Florin Abraham.
Conform documentului, "eşecul realizării unui set de obiective ale României în cadrul UE, care să fie asumate transpartizan, a diminuat capacitatea de influenţă a statului român".
"Criza economică şi conflictele consecutive alegerilor din Republica Moldova au evidenţiat un adevăr trist: deşi este membră a UE şi NATO, România este un stat izolat, care a rămas fără parteneri în momente dificile", se arată în raport, enumerând printre cauze scandalurile din viaţa politică alimentate de preşedintele Băsescu şi fostul premier Tăriceanu, stilul populist de a face politică, respectiv voluntarismul lui Băsescu, dar şi limbajul dublu şi conjunctural utilizat intens de acesta.
Printre concluziile raportului se numără şi aceea că România "a ratat potenţialul de creştere a influenţei sale internaţionale în UE, deoarece instinctul unei politici europene este prezent doar la o mică parte a elitelor sale politice". "România nu-şi poate mări influenţa în UE atât timp cât lipseşte consensul politic referitor la strategia promovării unui anume comisar român şi în acest sens prevalează logica internă de partid faţă de logica interesului european al României", se arată în raport.
RECOMANDARE
Documentul recomandă factorilor de decizie scoaterea României din izolarea internaţională, "principalul efect politic al activităţilor desfăşurate de Administraţia Băsescu în perioada 2004-2009. "Îi recomandăm preşedintelui în funcţie să nu mai candideze pentru un nou mandat, pentru