Gripa porcina a aparut si in unele state ale Uniunii Europene. Despre masurile de prevenire ale acestei boli, am discutat cu Rusu Ioan, directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Mures
Reporter: Ce este gripa porcina?
Rusu Ioan: Gripa porcina a evoluat pentru prima data in SUA in anul 1919, si era caracterizata de o simptomatologie asemanatoare cu cea a gripei umane, motiv pentru care a fost denumita influenta sau gripa suina.
Rep.: Cum se manifesta?
R.I. Din punct de vedere clinic, la porc, boala poate imbraca doua forme, una usoara, caracterizata prin sindrom febril, cu durata de 7–10 zile, respectiv cu manifestari similare, dar in forma mai severa ce dureaza pana la doua saptamani, si se finalizeaza prin deces, sau prin vindecare cu sechele pulmonare.
Rep.: Cum se transmite gripa la om?
R.I. Este important ca populatia sa stie ca oamenii nu se pot infecta prin consumul de carne de porc. Transmiterea gripei porcine, de la porci la oameni, se datoreaza contactului direct cu animalele infectate.
Rep. Ce masuri aveti in vedere, pentru prevenirea gripe porcine?
R.I. Schematic, sunt cuprinse sapte masuri, printre care este asigurarea monitorizarii 24 din 24 de ore. In acest sens, avem acces la intreaga baza de date, legata de evolutia posibilelor focare de gripa, atat in randul oamenilor, cat si in randul animalelor. Accesam sistemul rapid de alerta din doua in doua ore, si avem o monitorizare generala asupra eventualelor focare si a gravitatii, daca boala tinde spre o pandemie.
Rep.: Ce puteti spune despre agentii economici?
R.I. Colegii nostri de la serviciul de igiena si sanatate publica, au instruit agentii economici din judet care fac schimburi intracomunitare de carne de porc, din Comunitatea Europeana, asupra obligativitatii anuntarii cu 24 de ore inainte, asupra oric