Mai multe ONG-uri sustin ca o modificare introdusa in noul Cod Penal face imposibil avortul terapeutic daca fatul are mai mult de 24 de saptamani si cer, intr-un memoriu trimis marti in Parlament, modificarea textului pe motiv ca toate tarile UE permit avortul, indiferent de varsta sarcinii, daca viata femeii e pusa in pericol. Pe de alta parte, juristii din Comisia Speciala din Parlament afirma ca au introdus referiri la varsta sarcinii la recomandarea unor medici de la Institutul de Medicina Legala si ca dupa 24 de saptamani nu se mai poate vorbi de avort, ci de nastere. Parlamentarii mai spun ca dezbaterile s-au incheiat si ca miercuiri se va da votul final, urmand ca noul Cod Penal sa fie trimis la promulgare.
“Adoptarea acestor prevederi ar face ca Romania sa fie singurul stat membru al Uniunii Europene care interzice avortul in situatii in care viata femeii insarcinate este pusa in pericol de ducerea la termen a sarcinii (dupǎ 24 de sǎptǎmani de la conceptie).
O astfel de masura legislativa ar reprezenta un mare regres in garantarea unor drepturi fundamentale precum dreptul la viata, dreptul la sanatate, dreptul de a nu fi supus torturii sau unor tratamente inumane sau degradante si dreptul de a nu fi discriminat pe criteriul sex, in cazul femeilor”, se arata intr-un memoriu trimis Parlamentului, semnat de mai multe ONG-uri.
In forma propusa de Guvern, articolul 199 alineatul 6 din noul Cod Penal prevedea ca „Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie”.
Parlamentarii din Comisia Speciala au modificat alineatul in felul urmator: „Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta de 24 de saptamani”. Articolul 199 referitor la avort, alineatul 1 litera c) prevede ca: "daca varsta sarcinii a depasit pais