Banca Centrala Europeana urmeaza sa decida joi reducerea, pentru a saptea oara, a dobanzii de politica monetara la 1%, si ar putea anunta alte masuri mai putin conventionale pentru sustinerea economiei europene, relateaza AFP.
In ceea ce priveste amploarea reducerii ce va fi operata, economistii nu se asteapta la nicio surpriza: BCE va scadea, asa cum a procedat si in 2 aprilie, un sfert de punct dobanda cheie, ceea ce va reprezenta un nou minim istoric de la crearea institutiei, in 1998.
Asa cum ne-a obisnuit, presedintele Bancii, Jean-Claude Trichet, a profitat de conferinta de presa din aprilie pentru a trasa o 'foaie de parcurs'.
El a vorbit atunci de un gest "foarte masurat", iar de la acel moment numerosi responsabili ai BCE, printre care foarte influentul Axel Weber, si-au multiplicat apelurile pentru evitarea coborarii dobanzii sub nivelul de 1%, considerat nefast pentru cele 16 tari ale Zonei Euro.
"Ar trebui BCE sa reduca nivelul dobanzii sub 1% in actualul ciclu? Probabil ca da! O va face joi sau in viitorul apropiat? Fara indoiala ca nu!", a rezumat situatia, Aurelio Maccario, de la Unicredit.
"Banca Centrala va preciza joi, fara indoiala, ca si-a incheiat interventiile pe frontul reducerii dobanzii de politica monetara", a adaugat el.
Aceste vesti vin pe fondul vestilor ingrijoratoare privind evolutia principalelor economii europene. Cand Germania a anticipat o contractie de 6% a produsului intern brut, Comisia Europeana a admis, luni, ca se asteapta la o recesiune de 4% pentru ansamblul Zonei Euro.
Chiar daca o serie de indicatori, inclusiv rezultatele inregistrate de unele dintre marile intreprinderi europene, lasa speranta ca economia Zonei Euro a atins fundul crizei in primul trimestru, "perspectivele raman fragile", pe fondul "penuriei creditului", a avertizat Jurgen Michel