Bursa a inchis sedinta de ieri in coborare usoara, cu o corectie de 1,2% pe indicele BET al celor mai lichide zece companii, in vreme ce titlurile societatilor financiare au coborat cu 2,8% fata de referinta, foarte aproape de pragul de 18.000 de puncte.
Unii brokeri sunt de parere ca o corectie in perioada urmatoare este o evolutie normala a pietei, tinand cont de aprecierile puternice din ultimele doua luni, dar totodata exista riscul ca scaderile sa se generalizeze pe fondul marcarii de profit. Majoritatea brokerilor nu se asteptau la corectii semnificative in perioada urmatoare.
"Bursa nu a inchis rau sedinta de azi (ieri n.a.). Dar tinand cont de aprecierile din ultimele doua luni, precum si pe fondul perioadei de raportari, merg pe ideea unei corectii short. Piata s-a apreciat prea mult intr-un timp prea scurt, iar o corectie ar fi directia corecta a pietei", a declarat Leonard Visan, directorul general de administrare a investitiilor Investica.
Cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 4,4% fata de referinta, urmate de pierderile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3,4% si SIF Moldova (SIF2), de 3,2%. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cea mai mica scadere, de 1,6%, atingand pretul de 0,895 lei/actiune.
Actiunile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania au inchis in stationare, la nivelul de 7,3 lei/titlu si respectiv 1,1 lei/actiune.
"Pana acum argumentele fundamentale si cele tehnice nu au mers in tandem. Aprecierile au venit pe fondul unui entuziasm exagerat al investitorilor locali, iar faptul ca investitori straini nu au intrat foarte multi in piata in aceasta perioada poate fi un semnal de alarma pentru perioada urmatoare. Exista riscul sa asistam la o iesire violenta a investitorilor speculativi daca piata nu se inscrie pe o tendinta