Proprietarii de case nu s-au inghesuit sa incheie asigurari dupa cutremurul de acum o saptamana, nici macar cei aflati in judetul Vrancea, acolo unde seismul s-a simtit cel mai mult, spun asiguratorii.
"N-au venit mai multi sa se asigure dupa cutremur, chiar daca suntem chiar in zona epicentrului", spune Dan Ulei, directorul agentiei Allianz-Tiriac din Focsani, judetul Vrancea. "Au fost reinnoiri de polite, au venit oameni sa se intereseze de asigurarea casei, dar vanzarile n-au crescut nici macar cu 10%. Este o apasare financiara gene-rala, oamenii se gandesc de unde sa mai taie din cheltuieli si atunci renunta la asigurari", explica el.
Asiguratorii estimeaza ca doar 10-20% din cele peste 8 milioane de case din Romania sunt asigurate, adica intre 800.000 si 1,6 milioane de locuinte. Ponderea este foarte redusa, avand in vedere ca in Ungaria, de exemplu, peste 60% din case sunt asigurate.
De ce nu a reusit cutremurul sa faca publicitate asigurarilor de locuinte? "Explicatia este una singura: cultura asigurarilor lipseste cu desavasire, iar civilizatie pe saracie nu se poate face. Atunci cand majoritatea populatiei va avea bani suficienti dupa plata tuturor facturilor, se va gandi si la asigurari. Dupa cutremur, vanzarile au mers exact ca si pana atunci, nu s-a intamplat nimic sesizabil", afirma Gabriela Munteanu, directorul adjunct al sucursalei Asirom din Galati.
O asigurare de locuinta costa intre 0,12% si 0,25% din valoarea casei, insa poate ajunge si la 0,3% din valoare daca se afla intr-o zona seismica. Aceasta inseamna ca pentru o locuinta de 50.000 de euro pretul este intre 60 si 150 de euro pe an. Pe luna, asigurarea costa intre 5 si 13 euro, iar pe zi intre 17 si 44 de centi, aproximativ cat pretul unei paini. In judetele Vrancea sau Galati un apartament de doua camere costa cel mult 25.000 de euro, ceea ce inseamna ca pretul asigur