Un fost administrator de SIF, care nu a vrut sa fie dat publicitatii, povesteste cum in 2007 a pus pe tapet managementului SIF-urilor oferte primite de la investitori ca acestea sa-si vanda impreuna participatiile detinute la banci, chiar inainte ca primele efecte ale crizei financiare sa inceapa sa-si faca simtita prezenta si sa zdruncine sectorul financiar.
Nicio SIF nu s-a incumetat sa-si vanda din participatiile bancare sau sa-si diminueze expunerea pe Bursa, desi in ultimul an si jumatate activele totale ale celor cinci SIF-uri s-au depreciat de trei ori, cu 2,2 mld. euro iar actiunile lor au cazut si de 10 ori pana in februarie.
Potrivit administratorului, SIF-urile aveau in 2007 oferte de la fonduri de investitii pentru participatia de aproape 25% pe care o detin impreuna la BRD ce depaseau un miliard de euro, insa sefii SIF-urilor nu au fost de acord cu vanzarea pe considerentul ca nu aveau ce sa faca cu banii, piata locala de capital oferind prea putine oportunitati.
In prezent, intreaga valoare a bancii se ridica la o suma apropiata cu cea oferita SIF-urilor pentru mai putin de un sfert din actiuni, capitalizarea acesteia ajungand la 1,2 mld. euro.
Din luna octombrie a anului 2007 si pana la finele lui martie din acest an, valoarea activelor gestionate de SIF-uri a scazut de trei ori, iar SIF-urile au pierdut in total 2,2 mld. euro reprezentand deprecierea activelor in aceasta perioada.
Sefii de SIF spun insa ca nu-si mai amintesc de o astfel de propunere, existand totusi diverse discutii, in special cu privire la pachetele de la BCR sau Bancpost care insa nu s-au concretizat.
"Pachetele la banci nu au fost niciodata la vanzare, pentru ca actiunile BCR si BRD nu au inlocuitor pe piata locala. Discutii cu investitorii au mai fost pentru pachetele reprezentantive la banci, dar discutii in cadru organizat in cadrul conducerii