Scopul cocteilurilor smoothies este să vă dinamineze, să vă hrănească, să vă răcorească şi, nu în ultimul rând, să vă aducă un strop de plăcere.
Smoothies sunt sucurile de fructe sută la sută naturale, asemănătoare cu milkshake-ul ca textură şi consistenţă, dar fără lapte, frişcă, iaurt sau îngheţată în compoziţie. Doar pulpă de fruct, asezonată eventual cu o frunză de mentă. Pentru aceste cocteiluri este obligatoriu să aveţi acasă un blender.
Celebre încă din anii ‘60 în America şi Australia, smoothies au cunoscut un real succes în Europa abia în anii 2000. Importate întâmplător de trei britanici în 1998, ele sunt savurate acum de majoritatea europenilor.
Sută la sută fructe
La noi, smoothies se servesc cel mult sub forma „fresh-ului de portocale“, deşi nu este complicat să experimentaţi mixând şi alte fructe. Până la urmă, cocteilurile de acest gen se pretează de minune la improvizaţii.
Simbol al atitudinii pozitive, smoothie se caracterizează prin dulceaţa sa (de unde şi numele său: „smooth“ înseamnă dulce şi omogen). Această băutură omogenă şi consistentă este obţinută datorită vitezei de mixare a blenderului. Toate ingredientele sunt puse întregi în aparat pentru a-şi păstra maximul de vitamine.
Veritabil concentrat de „bunătăţi“, acest cocteil aduce o mare valoare energetică. Potrivit dieteticienilor, 250 de mililitri de smoothie conţin totalitatea aporturilor zilnice recomandate de vitamina C. Alt rol important al acestor băuturi este faptul că aduc o mare cantitate de fibre, ameliorând astfel tranzitul intestinal. Pentru a evita ca pulpa fructelor mixate să nu formeze un piure care nu poate fi digerat uşor, se adaugă suc de fructe la acest cocteil. După ce au fost preparate, smoothies se pot păstra o vreme la frigider şi se consumă în cel mai scurt termen posibil, pentru că fructele oxidează repede.
@