Dacă înainte de 1989 majoritatea porţelanurilor dintr-o gospodăriei era fabricată la Alba Iulia, azi, piaţa românească a veselei este dominată de produse din import. Sursa: EVZ
Cele mai multe dintre obiectele de veselă şi decorative provin însă din China, cu toate că pe piaţa există şi porţelan franţuzesc sau italienesc, mult mai scump decât cel chinezesc.
Potrivit Axa Porcelaine, unul dintre producătorii autohtoni de obiecte din porţelan, în România, firmele de profil pot fi numărate pe degete.
“Competiţia o reprezintă importatorii direcţi şi mai ales firmele care oferă întreaga gamă de dotări şi servicii pentru aranjarea mesei, precum vesela, tacâmuri, pahare etc”, a declarat, pentru evz.ro, administratorul firmei Marian Sarmeş.
Manufactura ca industrie
Cu toate acestea, cele câteva firme care mai produc obiecte din porţelan, sunt ateliere de manufactură, care fac obiecte de artă. Printre acestea se numără Apolodor Porcelaine Industry, Sawely Prod sau Porstar Alba Iulia.
Principalii clienţi ai producătorilor români sunt în principal companiile din domeniul HoReCa.
Farfurii rotunde clasice, platouri, boluri, ceşti şi farfurioare de espresso, cappuccino sau ceai, până la cele mai moderne modele de farfurii, cu forme pătrate, triunghiulare, asimetrice şi octogonale, toate pot fi făcute în România, la comandă.
Producătorii spun că unui produs de calitate, din porţelan, îi trebuie aproximativ 10 zile ca să treacă printr-un ciclu întreg de fabricaţie.
Axa Porcelaine este una dintre companiile care lucrează doar pe baza comenzilor, venite atât de la clienţii din ţara noastră, cât şi de la cei din străinătate.
60% din producţie merge la export
Astfel, farfuriile româneşti ajung pe masa grecilor, a italienilor sau a englezilor. Şi se p